LT EN
Password reminder Registration

Blogs

2009-05-07 23:54 - Esė (Ruokis)


Vienam reikalui reikėjo parašyti trumpą (galima sakyti "popsovą") esė tema "Nekilnojamojo turto perspektyvos ir tendencijos penkerių metų laikotarpiui". Kadangi į straipsnius netinka (nededu jokių grafikų ar lentelių, kurios padėtų pavaizduoti mano argumentus), patalpinu į dienoraštį. O argumentuota kritika nepamaišytų ;)

   Didėjanti bedarbystė, mažėjančios gyventojų pajamos ir griežta paskolų išdavimo politika šio sunkmečio laikotarpiu vis dar stipriai įtakoja vartotojų pajėgumus. Todėl būsto paklausa turėtų išlikti minimaliame lygyje, kurią nebent pagyvintų NT kainų nuolaidos. Ekonomistams prognozuojant sunkius 2009 metus, tikėtina, kad būsto likvidumas išliks tokiame pačiame lygyje kaip ir 2008 metais. Todėl pirminėje rinkoje butų realizacija neturėtų viršyti 10 % (kas ketvirtį) nuo esamos butų pasiūlos. Rinkos pagyvėjimo galima tikėtis, jeigu atslūgs įtampa finansų rinkose ir sušvelnės bankų paskolų politika. Dėl šios priežasties pirkėjams atsivertų palankesnės sąlygos būsto įsigyjimui ir taip padidėtų paklausa. Tačiau analitikai prognozuoja, kad finansų rinkos stagnuos bent iki 2009 metų antros pusės. Tokiu atveju paklausą pagyvinti vystytojai galės tik mažindami būsto kainas – ko ir galime tikėtis šių metų pirmoje pusėje. Dabartinę rinkos situaciją blogina ir tai, kad šiuo metu susidaręs neigiamas fonas ekonomikos perspektyvų ir NT kainų atžvilgiu. Todėl dalis potencialių pirkėjų yra linkę laukti iki rudens ir tikisi, kad tada būstą įsigys dar mažesnėmis kainomis. Dėl šių priežasčių ateinantį pusmetį galime tikėtis tolimesnio nekilnojamojo turto kainų mažėjimo. Taip pat dėl prastos šalies smulkiojo verslo padėties tikėtina, kad didės komercinių patalpų vakansija ir mažės nuomos kainos. Akivaizdu, kad tikslių skaičių, kiek gali kristi rinkos, prognozės gali būti visiškai netaiklios. Tačiau atsižvelgus į vis dar per mažą būsto paklausą ir prastėjančią šalies bei pasaulio ūkio būklę, galime tikėtis dar apie 20 % NT kainų kritimo nuo dabartinio lygio.

   Nekilnojamojo turto rinkos stabilizacijos pradžios būtų galima tikėtis jau 2009 4K / 2010 1K, jei pradėtų stabilizuotis ir šalies ekonomika. Tačiau tai labai priklauso nuo pasaulio ūkio būklės ir mūsų valdžios, kuri, kol kas, gana lėtai vykdo verslo skatinimo planą. Šiuo metu vien pirminės Vilniaus butų rinkos pasiūloje yra apie 3500 butų. Nemažai projektų yra atidėti iki tol, kol pradės atsigauti NT rinka. Todėl pats stabilizacijos laikotarpis gali užtrukti apie metus (ir ilgiau) ir tęstis bent iki 2011 metų pirmos pusės. Šiuo periodu NT kainų kitimas neturėtų įgauti jokios aiškios krypties.

   Analitikai prognozuoja, kad Lietuvos ekonomika pradės atsigauti nuo 2011 metų. Tokiu būdu tikėtina, kad tais metais nekilnojamojo turto rinka pradės naują pakilimo ciklą. Įvertinus potencialią sustabdytų ir suplanuotų NT projektų pasiūlą, matyti, kad trijuose didžiuosiuose šalies miestuose ateityje gali atsirasti dar apie 12000 butų. Atsižvelgę į tai, galime daryti prielaidą, kad didėjanti paklausa atsigaunant rinkai bus visiškai patenkinama. Todėl staigaus rinkos pakilimo ir būsto stygio, kaip buvo prieš kelerius metus, tikėtis neverta. Būtina įvertinti ir tai, kad žmonės po patirto krizės šoko bus linkę racionaliau įvertinti savo vartojimo galimybes. Negana to, dėl patirtų nuostolių per pasaulinę finansų krizę ir prognozuojamo griežtesnio kreditų institucijų reguliavimo, bankai ateityje turėtų taikyti konservatyvesnę paskolų teikimo politiką. Dėl šių priežasčių vartojimas turėtų išlikti nuosaikus, todėl ir šalies ūkis bei nekilnojamojo turto rinka turėtų išlaikyti nuosaikų kilimą. Nekilnojamojo turto kainos taip pat turėtų kilti ramiai – po 5-10 % kasmet.





Comments

2009-05-08 01:26
KiauleVoras
Na aš tai manau, kad čia visiškai nepaliesta iš kokių pinigų bus statomi tie mistiniai 12.000 butų? Bankai šelps vystytojus, ar arabai iš Dubajaus perkels pinigus į Lietuvą? Ar žmonės pirks nebaigtą statybą, kaip anksčiau, iš brėžinių?
2009-05-08 14:45
MatasM
Toks vaizdas, kad tau privalu buvo apibrėžti laike visą NT rinkos atsigavimo laikotarpį. Taip pat ir su kainomis - buvai labai atsargus prognozuodamas rinkos svyravimus (prognozavai iš reikalo) :)

Prie tokios rinkos aš nesivelčiau į datų ir skaičių žaidimą, nes čia kaip forex'e (prekyba užsienio valiutomis) - sudegti šansų labai daug. Aš daryčiau prielaidas, kurioms įvykus rinka atsigautų, pasiektų stabilizaciją ir t.t. Čia ir būtų mano atspirties taškai.

Poll

Kaip keisis būsto kainos didžiuosiuose miestuose 2016?
Kilsl daugiau nei 5% (0%)
Kils iki 5% (25%)
Nekis (0%)
Kris iki 5% (25%)
Kris daugiau nei 5% (25%)
Neturiu nuomonės (25%)

Votes in total: 4
All polls

Blogs

12-27 11:50 SauleJakim
Juratecity.lt - Nekiln...
05-26 01:56 MatasM
NTzemelapis.lt...
02-06 21:51 MatasM
LNTPA konferencija - a...
01-14 08:43 MatasM
2014 pradžia...
12-11 12:33 MatasM
Naujas verslo centrų b...

(c) UAB "NT spekuliantai" Terms and conditions Contacts

Sprendimas: adme
CMS: easywebmanager