LT EN
Password reminder Registration

Blogs

2009-06-03 11:20 - JAV NT rinka - jau atsigaunam? (MatasM)


Vienas kolega, Audrius Radzevičius, atsiuntė keletą straipsnių pasiskaityti, kurie privers net ir didžiausią optimistą susimąstyti ar jau tikrai linksmųjų kalnelių pabaiga.

1. About 12 percent of U.S. homeowners late paying or foreclosed

Straipsnyje minimi tokie faktai: didėja nedarbas, namų kainos JAV nuo piko 2006 jau nusirito 32% iki šių metų kovo.
Vienas iš 8 skolininkų bankui 2009 1Q vėlavo mokėti įmokas bankui arba jis jau buvo būsto praradimo procese (forclosed).
Būsto rinka tiesiogiai priklauso nuo nedarbo lygio šalyje. Nedarbo augimas manoma pasieks dugną ne anksčiau kaip 2010 viduryje. Realiai žiūrint, būsto rinka neturėtų atsitiesti anksčiau nei pradės mažėti nedarbo rodiklis.
Visi bankai skirsto skolininkus pagal rizikos laipsnius, JAV bankai ne išimtis. Šiuo metu krizė palietė ir pačią nerizikingiausią kreditų grupę, kurioje staigiai pradėjo didėti blogų paskolų dalis. 2008 šioje rizikos grupėje būsto nusavinimo atveju buvo dvigubai daugiau nei 2007. O 2009 1Q būsto nusavinimo atvejų didžiausią dalį sudarė būtent šios rizikos grupėje esantys klientai.
Taigi, kaip matome būsto rinkoje sproginėjimams galo dar nematyti ir bankai turės toliau nurašinėti blogas paskolas.


2. Is a commercial real estate bust inevitable?

Straipsnyje pagrindinė mintis tokia, kad visi stebėdami JAV būsto rinką ir stengdamiesi gelbėti ją užmiršo, kad dar yra komercinis sektorius. O jis ne išimtis, taip pat susiduria su rimtomis problemomis, kurios greitu metu išlys į viršų ir bus naujas galvos skausmas bankams ir JAV vyriausybei.
Vien 2009 baiginėjasi paskolų gražinimo laikas už 178 milijardus USD. Tikėtina, kad didžioji dalis paskolų bus perfinansuojama ir tai bus bene didžiausias perfinansuojamų paskolų kiekis per visą istoriją šiame sektoriuje.


3. U.S. mortgage-crisis to get MUCH worse in 2010-11

Straipsnyje rašoma, kad blogų paskolų sproginėjimai dar nesibaigė ir greičiausia dar nepasiekė savo piko.
Taip pat peikiama žiniasklaida, kuri šiuo metu skalambija apie būsto rinkos atsigavimą, kas yra melas. Nes atsigavimas yra tik miražas, kurį paskatino atšilę orai, bei tos pačios žiniasklaidos teigiamų naujienų kišimas.
Prognozuojama, kad JAV nekilnojamojo turto rinkos kritimas tęsis minimum iki 2011, nes per ateinančius metus keisis daugelio įvairių būsto paskolų sąlygos, dėl ko padidės įmokų dydis. Žinant, kad jau dabar dalis skolininkų nesugeba mokėti įmokų, tai po sąlygų pasikeitimo, šis kiekis tik padidės.
Šiuo metu yra 20 milijonų laisvų namų JAV rinkoje. Tikėtina, skaičius dar augs. Tad apie kokį dar rinkos atsigavimą ar kainų augimą galima šnekėti?..



Comments

2009-06-03 11:39
Arnaldo
Pamenu kazkada musu destytojas prof. dr. Saulius Raslanas destydamas Nekilnojamojo turto pagrindus guodesi, kad Lietuvoje NT rinka dar labai neispletota ir tesudaro (bijau pameluoti) ar tai 5 ar 10% nuo BPV, kai sako issivysciusiose valstybese tas procenta buna daug didesnis ir kaip labiausiai isvystyta NT rinka jis butent paminejo JAV, kur veikla susijusi su NT sukuria berods 45% BVP!!
Bet pasirodo visi pliusai turi ir minusu - dabar tas pats NT sektorius ir jo nuosmukis tempiasi paskui save visa JAV.. Todel manau, kad gana realu kliautis cia paminetais risimaisi prie JAV busto sektorius prognuozuojant ekonomikos ateiti.. Panasu, kad sviesos tunelio gale dar nera :)

Poll

Kaip keisis būsto kainos didžiuosiuose miestuose 2016?
Kilsl daugiau nei 5% (0%)
Kils iki 5% (25%)
Nekis (0%)
Kris iki 5% (25%)
Kris daugiau nei 5% (25%)
Neturiu nuomonės (25%)

Votes in total: 4
All polls

Blogs

12-27 11:50 SauleJakim
Juratecity.lt - Nekiln...
05-26 01:56 MatasM
NTzemelapis.lt...
02-06 21:51 MatasM
LNTPA konferencija - a...
01-14 08:43 MatasM
2014 pradžia...
12-11 12:33 MatasM
Naujas verslo centrų b...

(c) UAB "NT spekuliantai" Terms and conditions Contacts

Sprendimas: adme
CMS: easywebmanager