LT EN
Password reminder Registration

Blogs

2009-08-06 09:36 - Lietuvos ekonomikos atsigavimas (MatasM)


Kadangi dalyvauju daugelyje forumų, tai tenka pasiskaityti įvairių nuomonių apie NT rinką, ekonomiką. Pastaruoju metu daug kur klausiama - kada įvyks tas Lietuvos ekonomikos atsigavimas, kas jį paskatins. Mes gi neturime tokios galimybės – spausdinti vietinės valiutos ir paleisti į apyvarta kreditų pavidalu (JAV, Didžioji Britanija). Taip pat neturime sukaupę rezervo, kuriuo galėtume taškytis, taip pat skatindami ekonomiką ir vidinį vartojimą (Kinija).
Mano akimis, Lietuva jau nebeturi pramonės beveik šiuo metu. Ką turi vertingo, tai kvalifikuotą darbo jėgą. Taip pat esame Europos Sąjungoje ir labai geroje geografinėje padėtyje.

Mūsų šalis užsienio investuotojams buvo patraukli seniau dėl to, kad tai buvo besivystanti rinka, kurioje nebuvo stambių žaidėjų, dėl to plūdo investicijos iš vakarų. Dabar visko perpildyta, rinka padalinta ir traukiasi - vyksta savotiškas kanibalizmas, kai konkurentai žūva nelygioje kovoje (bankrotas) arba būna suvalgyti (nupirkti). Taigi - Vakarams mes nebeįdomūs.. Investicijos neplūsta, atvirkščiai, bankai pinigus pumpuoja atgal namo, kai kurios užsienio kapitalo kompanijos uždaro savo padalinius ir gamyklas, automatiškai kenčia ekonomika.

Kas mus išgelbės ir kada?
- Be abejo pirmiausia turi atsigauti užsienio rinkos. Turi nurimti įtampa finansų rinkoje, kad kreditai atpigtų ir taptų prieinami gyventojams ir verslui. Nes tai buvo iki šiol pagrindinis ekonomikos variklis.
- Mūsų darbo jėga turi atpigti. Mokesčių sistema turi nusistovėti ir nesikeisti kas mėnesį, kad taptume vėl patrauklūs užsienio investuotojams. Tik šį kartą jau iš rytų. Kodėl iš rytų? Nes šioms šalims Europos Sąjunga dar yra nepaimta rinka. O Lietuva ir kitos Baltijos šalys yra bene geriausios alternatyvos įeiti į Europos Sąjungos rinką su mažiausiais kaštais ir gera lokacine pozicija. Ūkio ministerija pamažu jau atkreipė į tai dėmesį ir pradėjo aktyviai bendradarbiauti su Kazachstanu, kaimyninėm šalim, Kinija. Kinus aplamai pradedame pastebėti daugelyje sričių - pramonė, NT, prekyba. Va čia ir bus mūsų išsigelbėjimas :)

P.S. Siųskit mokytis savo vaikus kinų kalbos – panašu, kad ateityje tikrai prireiks.



Comments

2009-08-06 22:11
Arnaldo
Tik pamirsai atsakyti i klausima "kada" :)
2009-08-06 22:25
KiauleVoras
2009-08-07 10:05
MatasM
Aš gal būt dar ne tiek pažengęs analitikas ir ne tiek drąsus kaip Lietuvos bankas, kad prognozuočiau, kas bus 2 metus į priekį. Maximum ką galima objektyviai vertinti, tai pusmetis į priekį.
2009-08-13 12:56
kurmis
Yra vienas BET. Vakaru rinka cia dairesi pigesnes darbo jegos (taigi butu state fabrikus ir pan.) o kinieciai cia zvalgysis tik kaip prastumt savo produkcija, pagaminta Kinijoje.
Manau, kuo mes galetume buti naudingi tai tarpine grandis tarp vakaru europos (galima vazinet ir dirbt laisvai EU) ir rytu (kultura artimesne). Kuriant kazkokia produkcija ji butu suprojektuojama vakaruose (skaniausias kasnis), gaminama Rytuose ir parduodama per Lietuva. Mums nauda tai, kad igauname patirties bendraujant su vakaru pirkejais, suprasime poreikius, zodziu tobulesime...

Pats esu patekes i tokia situacija, kai vakaru klientai bendrauja per Lietuva su gamintojais Indijoje ir paciais produkto autoriais Europoje.
2009-08-13 13:12
MatasM
Nieko nelieka, kaip tik pritart :) Lietuva Rytų šalims yra vienas iš pigiausių įėjimų į Vakarų Europos rinką + logistikos prasme, geras taškas.

Poll

Kaip keisis būsto kainos didžiuosiuose miestuose 2016?
Kilsl daugiau nei 5% (0%)
Kils iki 5% (25%)
Nekis (0%)
Kris iki 5% (25%)
Kris daugiau nei 5% (25%)
Neturiu nuomonės (25%)

Votes in total: 4
All polls

Blogs

12-27 11:50 SauleJakim
Juratecity.lt - Nekiln...
05-26 01:56 MatasM
NTzemelapis.lt...
02-06 21:51 MatasM
LNTPA konferencija - a...
01-14 08:43 MatasM
2014 pradžia...
12-11 12:33 MatasM
Naujas verslo centrų b...

(c) UAB "NT spekuliantai" Terms and conditions Contacts

Sprendimas: adme
CMS: easywebmanager