LT EN
Password reminder Registration

Blogs

2009-03-27 12:48 - Šitie rinkos ekspertai nusipelno kritikos (MatasM)


Nuomonė: pigesnis butas – nebaigtos statybos name
Jei atvirai, nelabai suprantu, koks blaiviai mąstantis rinkos stebėtojas/analitikas/ekspertas gali padaryti tokias išvadas ir dalinti patarimus pirkti būstą nebaigtose ar net nepradėtuose projektuose šiuo metu. Išvadas Jūs pasidarysit patys perskaitę straipsnį. O čia mano kritika:

1. „Perkant būstą dar statomame objekte, galite gauti keliasdešimt procentų pigesnę kainą“ – kam pirkti dar statomame, jei yra pardavinėjama labai daug butų jau pastatytuose objektuose, o kur dar antrinė rinka aruodas.lt ir panašiai? O nuolaidos visur didelės ir daug kur siekia tuos pačius keliasdešimt procentų. Tad klausimas paprastas – kam užsikrauti papildomą riziką?

2. „Tačiau nebaigtos statybos būstas gali būti perkamas kaip investicija – įsigyjate būstą pigiau todėl, kad krizė sumažino NT kainas (tikėtina, kad jos po metų ar kelių vėl pradės kilti). Plius sutaupote dar ir dėl to, kad perkate iš anksto..” – Pirmiausia reikia atkreipti dėmesį į žodį „tikėtina“. Įdomu iš kur padarė straipsnio autorius tokias išvadas, kad rinka būtinai atsigaus po 2, o gal net ir 1 metų. Va pas japonus jau beveik 20 metų NT rinka neatsigauna. O kas bus, jei “užsilenks” projekto plėtotojas? Liksi įšaldęs savo pinigus ilgam, o blogiausiu atveju – iš vis jų nebematysi, nes kompanija bankrutuos ir bus investavusi tavo pinigus į betoną. Tad tu neturėsi jokių šansų išsireikalauti savo pradinio įnašo.

3. „„News.World-Estate.com“ taip pat pataria perkant nebaigtos statybos butą pasikliauti geros firmos reputacija – taip sumažinsite riziką, jog namas gali būti visai nepastatytas..” – na, “Ranga IV” taip pat atrodė gera ir stipri kompanija. Dabar tamposi po teismus, turtas areštuotas (ne visas) ir neaišku, ar bus užbaigti jau pradėti objektai. Ir su laiku bus daugiau tokių variantų. Ši kompanija tikrai nėra išskirtinė, tačiau jai suteikiamas didelis dėmesys, nes ji buvo viena iš NT rinkos lyderių. Per rinkos krizę supranti, kas yra iš tikro stiprūs rinkoje, kas buvo pasiruošę atlaikyti rinkos sąstingi, o kas ne. Daugelis stambių, patikimų, žinomų kompanijų bankrutuoja, nes nebesugeba įvykdyti savo prisiimtų įsipareigojimų bankams. Jau buvo ne vienas straipsnis apie sustabdytas statybas, bankrutavusius plėtotojus ir paliktus „musę kandusius“ būsimus gyventojus. Pagooglinkit.

4. “Parduoti iš anksto įsigytas statybas galima ir tada, kai namas dar nėra pastatytas..” – įdomu, straipsnio autorius bandė šiuo metu parduoti nebaigtą statyti objektą rinkoje? Matyt, kad ne. Paklausa tokiam turtui yra labai menka ir kainos tikrai nėra tos, kurias gautum už pastatytą objektą. Nes čia yra toks dalykas, kaip “rizikos premija”, kurią turi mokėti pardavėjas pirkėjui už tai, kad jis rizikuoja investuodamas savo pinigus.

5. “Pelninga investicija gali būti ir į nebaigtos statybos viešbučius – įsigijus viešbučio dalį ar kambarį..” – čia be abejo kabama apie užsienio rinkas – Turkija, Egiptas. Tačiau vėlgi klausimas, kodėl pirkti ten dabar NT, jei NT rinkos tendencijos ten tos pačios. O mažėjant pasaulio gyventojų perkamajai galiai, turizmas neišvengiamai tai pajus. Tad ir Jūsų viešbučio kambarys neaišku, ar gaus pajamas, kokios yra Jums žadamos.

6. “Tokia investicija į viešbučius ypač pelninga tose valstybėse, kur ekonomikos augimas yra didžiausias” – matyt autorius siūlo investuoti į Kinijoje statomus viešbučius, kuri dar tikisi 7-8% BVP augimo :)

Tiek trumpai kritikos naujiems rinkos ekspertams.


Poll

Kaip keisis būsto kainos didžiuosiuose miestuose 2016?
Kilsl daugiau nei 5% (0%)
Kils iki 5% (25%)
Nekis (0%)
Kris iki 5% (25%)
Kris daugiau nei 5% (25%)
Neturiu nuomonės (25%)

Votes in total: 4
All polls

Blogs

12-27 11:50 SauleJakim
Juratecity.lt - Nekiln...
05-26 01:56 MatasM
NTzemelapis.lt...
02-06 21:51 MatasM
LNTPA konferencija - a...
01-14 08:43 MatasM
2014 pradžia...
12-11 12:33 MatasM
Naujas verslo centrų b...

(c) UAB "NT spekuliantai" Terms and conditions Contacts

Sprendimas: adme
CMS: easywebmanager