LT EN
Password reminder Registration

Forum

All topics -> Lithuania -> Land market

2009-06-17 22:30 - Sklypai gyvenamajai statybai (soldier)


Butu idomu išplėtoti šitokią tema.Kadangi domina nuosavo namo statybos aplink Vilniu(kuo arčiau Centro,tuo geriau :) ) ,ši tema l.aktuali.Šiuo metu apie Vilnių kainos mažiausiai svyruoja apie 10t Lt už ara,kas mano asmenine nuomone yra per daug ;)




Comments

2009-06-17 22:44
KiauleVoras
o tai kiek yra "ne per daug" ir kodel?
2009-06-17 23:04
MatasM
soldier - namų valdų sklypų rinkoje manau bus didžiausios kainų korekcijos. Kalbu apie už miesto ribos esančius sklypus.
Kodėl?
- finansavimo galima sakyti nėra;
- pasiūla didžiulė ir jai dar ne galas, nes bankai tokio NT turi daugiausia, tiksliau turės, nes juridiškai jiems dar šis turtas neperėjo - ilgas nusavinimo procesas. 

Klausimas kyla tas pats, kaip ir daugiabučių rinkoje - ar bankai sutiks fiksuoti nuostolius ir mušti kainą žemyn.
2009-06-17 23:24
KiauleVoras
KiauleVoras This message was edited by 2009-06-17 23:32:38

O kodel, Matai, rasai, kad namų valdų sklypams finansavimo nėra? Mano klasioko tėvai pavasarį pirko kažkokį sklypą netoli Ukmergės plento namo statybai, tai ėmė kreditą, ir sakė, kad panašiom palūkanom kaip ir butą butų pirkę. Todėl ir pirko žemę.

2009-06-18 08:48
MatasM
Papastinsiu kažkada savo rašyta posta spekuliantuose:
"Pasiklausiau kolegos, ka zino sitais klausimais.

Kai bankas yra ikises savo $ i NT ir yra suinteresuotas objekta kazkaip isstumti kitam savininkui, nes dabartinis jau nebemoka imoku ar panasiai.

- Sklypus finansuoja tik su normalia paskirtim (namu valda, komercija) - su zemes ukiu nesirodyti. max finansavimas 80% likvidacines rinkos vertes. Taciau kiekvienas bankas dabar pradejo labai ziureti i zmogaus darbo rizika (ar netycia nebus atleistas) ir pagal tai priskiria ji kazkuriai rizikos grupei. pagal tai ir nustatoma skolinimo suma nuo likvidacines objekto kainos.

- Namus pastatytus finansuoja tokiu paciu principu kaip sklypus.

- Namu statyba finansuoja tokiu paciu principu kaip sklypus, tik per padidinamaji stikla ziuri i statybu samatas, kad darbai nesidubliuotu ir ar nera kazkur prigribauta.

Antrine rinka, kai bankas nera prafinansaves objekto ar kaip kitaip susijes finansiskai su objekto pardaveju.

- Viskas tas pats, kas pirmineje rinkoje, tik max finansavimas yra 50% likvidacines objekto vertes. Tad pritaikius visas rizikas ir t.t., gausi dar maziau.

Banko marza rinkoje yra 2.5-4%, kuri vel priklauso nuo zmogui priskirto mokumo rizikos laipsnio. Jei bankas yra suinteresuotas, kad objektas butu parduotas, jis nuleis marza (taciau ne zemiau savo uzsibrezto intervalo) ir sumazins pradine imoka bankui uz objekta. Jei ne, atvirksciai

Tikiu, kad rinkoje pasitaiko atveju ir su geresnem ar blogesnem salygom, visgi banku turime ne viena ir ne du."

Taip, kad tokia info iš manęs, tikiuosi ji dar ne visai paseno per mėnesį :) plius, "finansavimo nėra" reiškia, kad finansuoja maža dalis kainos, o tai reiškia, kad pirkėjas turi turėti gan nemažas santaupas. Tokių pirkėjų pas mus yra sąlyginai mažai.
2009-06-18 08:56
MatasM
Dar keletas momentų:
- ar tavo klasioko tėvai tau sakė patys šia informaciją? Ar klasiokas?
- gal jo tėvai užstatė kokį gerą NT, kad gautų paskolą su geru finansavimu?

Trumpiau, informacija gali būti ir iškreipta.
2009-06-29 12:22
soldier
Teko daug skambineti ir apziureti viena kita sklypa.Isvada-savininkai visiskai neskuba nuleisti kainos,deramasi tikrai del nedideles nuolaidos.Gal tiki kad greit NT vel pabrangs (arba tiesiog nenori parduoti zemiau savikainos,jei neseniai pirke) ?!As asmeniskai manau kad kainos tikrai dar kris (krize pakolkas nepanasu kad baigiasi),taip kad neskubant ir ieskausi sklypo.Jei kas turi geru pasiulymu-prasom rasyti asmenine zinute.
2010-02-02 21:01
destroide
Sveiki, gal kas domejotes sklypu kainomis Klaipedos apskrityje? Butu idomu suzinoti apie jusu patirti ir rinkos tyrinejimus.
Pasiula yra nemaza, internetas mirga nuo skelbimu. Kainos kai kurios idomios, kai kurios dar vis ne...
2010-06-04 14:00
rakapaul
Sveiki,
Nutariau pasidalinti savo maža patirtimi šia tema.
Na pas mus šeimoje nutiko, taip, kad pribrendo reikalas nuosavam namui, o ir situacija lyg ir palanki šiuo metu turėtų būti. Todėl paieškas pradėjom nuo jau pastatytų, arba baigiamų statyti ir parduodamų namų, tačiau šia informacija pasidalinsiu kitoje temoje (Gyvenamosios statybos rinka).
Kadangi situacija, tarp esamų parduodamų namų įvertinčiau nekaip, todėl pasitarėm ir nusprendėm ieškoti sklypo ir statytis patys.
Na Vilnius tai nemažas, todėl pirmas žvilgsnis krypo į Molėtų plento pusę (gal dėl to, kad gyvename ties G.Vilko gatve Baltupiuose). Ir pirmas taikinys buvo Mažųjų Gulbinų gyvenvietę, turbūt ir dėl to, kad vasara tenai važiuojam su dviračiais pasimaudyt į Gulbino ežeriuką. Gyvenvietės statytojas Veikme. Gyvenvietė jau kokį 30% gyvenama. Visos komunikacijos privestos nuo miesto (Vanduo (vėliau paaiškėjo, kad gręžinys), kanalizacija, elektra, dujos). Aiškiai statybos sustoję dėl susiklosčiusios situacijos. Vieno aro kaina svyruoja nuo 19k iki 27k (ir daugiau) čia tie toliau nuo ežeriuko, manau palei jį kainos dar didesnės. Sklypai tenai pagrinde ~10 arų, todėl paskaičiavus gaunasi 270k už sklypą. Nors jau susitikus su pardavėju jis ją lengva ranka meta iki 240k. (Informacijai, mes sklypui nutarėm skirti nuo 200 iki 300 tūkstančių litų). Tai kaina lyg ir tenkintu, bet nusprendėm pasižiūrinėti ir kitur.
Davėm užklausimą 5 brokerių kompanijom, kurias pasiūlė NTspekuliantai.lt ir kartu tęsėme paieškas patys. Reikalavimai buvo (visos komunikacijos, asfaltuotas kelias, iki 20km nuo Vilniaus centro).
Jaučiu, kad per daug išsiplėčiau, tai glaustai apie gautus rezultatus:
Riešė, Didžioji riešė, Mažoji riešė, Bendoriai, Klevinė, Bendorėliai, Tarandė – visuose situacija labai panaši – sklypai nuo ~250k iki 400k už 10-15 arų sklypus ir jų yra nemažai, tik beveik visi privačių asmenų, o jie į derybas beveik ir nesileidžia (labai įprastas posakis buvo – „o man jie ėst neprašo, galiu laukti“). Tačiau dauguma su bent vienokiais ar kitokiais minusais. Pagrinde asfaltuoto kelio nebuvimas (nors kalbant, žadama kad vava tuoj tuoj jį asfaltuos). Kituose dujų ir panašiai. Aišku yra ir pigesnių sklypų su komunikacijom, tačiau jie kampiniai, palei judresnį kelią, o jei tai vieškelis tai ir pardavėjas iškart kitaip kalba. Tokius sklypus labai galima nuderėti.
Bet po poros mėnesių gilių paieškų pasidarė aišku, kad šiandien už 250k tikrai galima nupirkti labai padorų penkiolikos arų sklypą jau su visomis komunikacijos, leidimais statyti ir išvystyta bei sutvarkyta aplinka. Tad metėm daugiau laiko ir pradėjom maltis visur aplink Vilnių (dėl įdomumo, mieste pažiūrėjom Santariškes (už Eikos daugiabučių) kaina ~45k už arą, Šeškinės sodai 50k už arą, Visorių rajonėlis, tenai giliau už sodų taip pat už 9 arų sklypą pageidauja 800k). Pavažiavus Molėtų plentu po kaire yra Kalviškių gyvenvietė, pasivaikščiojom gražu, daug nebaigtų namų (matosi sustojęs vystymas) yra ir patrauklių sklypų po 15 arų. Skambinam, ogi bankroto procedūra ir bankas jokiais būdais nenori parduoti atskirai vieno sklypuko, kol kas ieškomas investuotojas visai gyvenvietei ir viskas. Ir tokių variantų radom ne vieną, kurie tiktų, tačiau dėl bankų nieko negalima padaryti. Tačiau iš kalbos supratom, kad kaina už sklypą su visom pageidaujamom komunikacijom būtų mažesnė nei 200k.
Toliau Pavilnys. Daug gyvenviečių, ir atrodo taip arti centro tik keletas km, tačiau patrauklumo jose nulis, tai tik pasidomėjom dėl kainų bendram supratimui - ~250k už sklypą dešimties arų. Ir derėtis eitų, tačiau širdis nelinksta ir viskas.
Iš brokerių gavom keletą pasiūlymų Bajoruose (vėl 250k už penkiolika arų, ir su daliniais patogumais kurių norėtume) Antakalnyje (Kairėnai, Karačiūnai – 250k už dešimt arų, tačiau jokių komunikacijų išskyrus elektrą, o dar sklypai soduose, arba šalimais Nemenčinės plento.)
Prisipažinsiu neišnagrinėjom Pilaitės pusės link Grigiškių (jei kas ten yra). Peržiūrėjom Antežėrius, Zujūnus, Gineitiškes – situacija labai panaši kainų ir už jas gaunamo gėrio.
Tačiau visiškai netyčia, naršant SEB tinklapį atradom Bičiulių gyvenvietę (Pabalio kaimas, link Trakų.) atstumas 19km iki centro, visos mums reikalingos komunikacijos, o ir apgyvendinta jau daugiau nei Gulbinai.
Pasirinkimas vyko tarp Gulbinų ir Bičiulių (15 arų, visos komunikacijos, plius jau ir rekreacinė zona sutvarkyta, apgyvendinta 70%, ir kaina 180k už tokį sklypą (tik gal kam minusas būtų, kad tai jau Trakų rajonas). Šie du variantai buvo padėti ant svarstyklių. Ir dar syki pergalvojus, pasidomėjus pas architektus dėl būsimų apylinkių planų ir gavus N konsultacijų – namas kils tenai.

Gal kiek ir išsiplėčiau, bet kitaip nesigavo :)
2010-06-10 18:37
zalias28
Pradėjom prieš pora savaičių namo aplink Vilnių paieškas. Sklypai nelabai domina, bet paskaičius tavo komentarą apie kainas, tai panašu, kad mūsų strategija teisinga. Sklypą pirkti ir statytis pačiam - nepasimoka. Geriau rinktis namą su daline apdaila. Kol kas sunku pasakyti, kiek pavyks nusiderėti, bet yra nemažai įdomių vairantų. Kainos prasideda kažkur nuo 350k. Kadangi tikslas - įsigyti ką nors iki kitų metų pavasario, manau, kad kažkiek dar nusiderėsim. Apžiūrėjom ne vieną įdomų variantą apie 400k. Dabar darom pertrauką nes galva sukasi...
2010-07-23 21:32
rakapaul
Trumpai. Sutinku, kad geriau rinktis nama su daline apdaila, bet galiu užgarantuoti, kad tokio namo su kuriuo bent jau žiemą neturėsi problemų nerasi. Ir nesvarbu kaina, esmė jis darytas, statytas pardavimui, bet ne sau ir manau to užtenka kad suprastumėt kaip tai yra blogai. Del apsimokejimo jau rašiau, kad nuosavą namą statytis neapsimoka, geriau už tuos pinigus nuomotis ir ganėtinai ilgą laiką, tačiau tai jau kiekvieno asmeninis pasirinkimas.
2011-03-30 00:54
soldier
 Na,po ilgos pertraukos issakysiu savo nuomone.Pats jau nusipirkau sklypa 2010 rudeni,kaina mazesne 2.5 karto negu per pati NT pika(kaimynai turi analogiskus sklypus).Turiu itarimu,kad daugiau neturetu atpigti,nors visko gali buti.
To rakapaul:idazniausiai sklypu su visom komunikacijom kainos buna zymiai uzkeltos,kartais zymiai pigiau paciam isivesti trukstamas.Del gyvenvieciu-man asmeniskai zymiai patrauklesne Gulbinu gyvenviete,o vazineti kasdien 19km iki centro(ir atgal) Jums neatrodo toloka ;)
To zalias:pirkti dezute pastatyta pardavimui yra ziauru,kokybe bus l.bloga.Asmeniskai sau statantis ir priziurint ir tai kiek statybininkai broko pridaro
2014-03-18 18:20
Romanas91
 Sveiki, 

norėčiau pasiklausti žinovų nuomonės- ką manote apie šį sklypelį su pradėtomis statybomis, vertinant tiek galimybę įsikurti, tiek kaip ilgalaikę investiciją.

http://www.aruodas.lt/sklypai-trakuose-raudones-i-k-11-481827/

 

Poll

Kaip keisis būsto kainos didžiuosiuose miestuose 2016?
Kilsl daugiau nei 5% (0%)
Kils iki 5% (25%)
Nekis (0%)
Kris iki 5% (25%)
Kris daugiau nei 5% (25%)
Neturiu nuomonės (25%)

Votes in total: 4
All polls

Blogs

12-27 11:50 SauleJakim
Juratecity.lt - Nekiln...
05-26 01:56 MatasM
NTzemelapis.lt...
02-06 21:51 MatasM
LNTPA konferencija - a...
01-14 08:43 MatasM
2014 pradžia...
12-11 12:33 MatasM
Naujas verslo centrų b...

(c) UAB "NT spekuliantai" Terms and conditions Contacts

Sprendimas: adme
CMS: easywebmanager